zondag 13 april 2014

Maandag 5 Mei 2014 Bevrijdings-Bannetocht Wormerland

Het thema is: Bruggen en Sluizen


Voor de 19e keer wordt dit jaar deze prachtige fiets/wandeltocht over 26 km gehouden door de vijf kernen van de Gemeente Wormerland.

Starttijd: 9.00 uur tot 14.00 uur  (wandelaars tot 11.00 uur).

De tocht is gratis voor kinderen t/m 12 jaar,  deelname v.a. 12 jaar € 2,50.  De finishplaatsen sluiten om 17.00 uur.
U kunt in de volgende kernen starten en finishen:
·      Wormer: IJsvereniging Nova Zembla, Dorpsstraat 214a
·      Oostknollendam:  Het Dorpshuis, Dorpstraat 95
·      Spijkerboor:  ’t Heerenhuis, Starnmeerdijk 21
·      Wijdewormer/Neck: Het nieuwe Dorpshuis, Wijdewormerplein 3
·      Jisp : Dorpshuis De Lepelaar

Voor deze fiets /wandeltocht heeft het 5 mei comit├ę het zeer actuele thema ‘bruggen en sluizen’ gekozen. Bruggen en sluizen spelen een belangrijke rol in onze gemeente en zorgen ervoor dat wij ons zowel per boot als op de weg kunnen verplaatsen.
Tijdens de route passeren de deelnemers tientallen bruggen, oude, nieuwe, groot en klein, maar alle zijn van groot belang. Denk hierbij aan de Zaanbrug, waar de laatste tijd heel veel over gesproken wordt, zowel in Wormerland als Wormerveer.
Van de sluizen zijn de Poelsluis, de Jispersluis en de Neckersluis de bekendste.
De Bartelsluis is sinds 1970 buiten gebruik, maar was onderdeel van een groot netwerk van vaarwegen in de Wormer en Jisper Banne.
Omstreeks 1812 waren er zelfs zes sluizen die  toegang gaven tot de vaarten en sloten in de Wormer en Jisper Banne.
De Poelsluis, Boerensluis (Knollendammersluis) en Jispersluis zijn tegenwoordig nog open voor de pleziervaart en de kleine scheepvaart.
De op 29 juni 1734 geopende sluis zou eigenlijk Wester- of Zaansluis  gaan heten,  wat later weer in Nieuwe Sluis veranderde om tenslotte in de volksmond de naam ‘de Bartelsluis’ te krijgen. 
 Bartelsluis
Jispersluis

De Bannetocht voert u langs de mooiste plekjes van de gemeente Wormerland.
De puzzel die u onderweg kunt invullen  is een extraatje voor onderweg, waar jong en oud veel plezier aan zullen beleven. Wie weet wint u er nog wel een prijs mee als u hem heeft ingevuld.

In Wormer is de startplaats en stempelpost bij IJsvereniging Nova Zembla, Dorpsstraat 214a. Hier staat een mooie foto-expositie over de oude en de nieuwe Zaanbrug voor u opgesteld. U bent ook uitgenodigd om een balletje te gooien bij de jeu de boules-vereniging ‘Nova Boules Wormer’, die deze dag open huis houdt voor al onze deelnemers.
Vanaf Nova Zembla gaat de route nu over het Kerkepad richting Bartelsluis, die natuurlijk niet gemist mag worden in deze versie van de Bannetocht.  

Vervolgens richting Zaan op weg naar Oostknollendam ligt de Poelboerderij te Wormer, die ook dit jaar als vaste stempelpost van de Bannetocht in de route is opgenomen. Hier kunt u weer genieten van de prachtige flora en fauna van het Wormer- en Jisperveld. De waterspeelplaats met dammetjes en molenopstelling geeft een goede indruk van de waterhuishouding in dit gebied.

In Oostknollendam staat ook dit jaar weer de traditionele draaimolen van ‘Nova Vita’ klaar om voor de kinderen de nodige gratis rondjes te draaien.
Bij het Dorpshuis kunt u zich inschrijven. Hier  is tevens een stempelpost.

In Spijkerboor is het prachtige Heerenhuis  (uit 1787) open voor uw bezoek.
Er zijn unieke foto’s te bewonderen over ons thema. Hier kunt u zich  inschrijven en  het is tevens stempelpost.

In Jispersluis aan de Kanaaldijk staat zoals ieder jaar weer een heerlijke traktatie op u te wachten. Dit is tevens stempelpost.

In Wijdewormer is het prachtige, nieuwe Dorpshuis open voor bezichtiging.
Er zijn diverse foto’s te bewonderen over ons thema.
Hier kunt u zich inschrijven en is tevens de stempelpost.

In Jisp in het dorpshuis De Lepelaar op Molenpad 2 wordt de film ‘De wegsloot’ gedraaid. En natuurlijk is hier ook weer een heerlijke versnapering voor u.
Hier kunt u zich inschrijven en is tevens de stempelpost.

Voor iedere deelnemer is er weer onze traditionele herinnering!


Kijk ook op onze website Bannetocht5mei.webs.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten