maandag 24 augustus 2015

Monumentendag

Monumentendag bij Stichting Historisch Oost-Knollendam met Boottocht
Op 12 september aanstaande gaat de deur van pakhuis Koningsbergen weer van slot en mag SHOK een zeer speciale expositie tonen dit jaar.
“WERKLIEDENFONDS OOST-KNOLLENDAM 125 JAAR”.   

Dit fonds is opgericht op 5 januari 1890 en is daarmee de oudste vereniging binnen de dorpsgemeenschap Oost-Knollendam. De voorloper van het ontstaan van de gezondheidszorg gaat terug naar 1874. Amsterdamse timmerlieden (Algemeen Onderling Ziekenfonds Door en Voor Werklieden) gaven de aanzet tot de oprichting van talloze fondsen in Nederland. Zo ook in Oost-Knollendam en de Zaanstreek, waarmee de arbeidersbeweging het lot van de ‘verworpenen der aarde’ wil verbeteren. Na aankoop van Het Leger in 1897 in het Womer- en Jisperveld kwamen er kavels beschikbaar om zelf voedsel te kunnen verbouwen. Nu 125 jaar later, worden deze tuinen door de hobby tuinders nog immer gebruikt.SHOK laat u de geschiedenis zien van het ontstaan van dit fonds tot heden ten dage  in samenwerking met het bestuur van het Werkliedenfonds Oost-Knollendam.
Boottocht; Als het weer het toelaat zal er meermalen een boot varen over de Zaan en de Knollendammervaart om u een indruk te geven van het Oost-Knollendam van nu met een knipoog naar het verleden. Vanaf de Poelsluis tot voorbij het Noordeinde. Daar houdt het dorp op en gaat over in Spijkerboor. Instappen bij pakhuis Koningsbergen.
De SHOK traditie wil, dat er altijd koffie & thee wordt geschonken met daarbij zelfgebakken taart vanaf 10 uur ’s morgens in pakhuis Koningsbergen – Dorpsstraat 45. Tot ziens in Oost-Knollendam !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten