maandag 7 december 2015

Burgerinitiatief Glasvezel in Spijkerboor n.a.v. bijeenkomst op 10 november jl. in ‘t Heerenhuis


We waren als inwoners van Starnmeer en Spijkerboor uitgenodigd voor de bijeenkomst over glasvezel in deze regio (zie blog). Hierbij een korte samenvatting van de stand van zaken.
Het initiatief voor het aanleggen van glasvezel is een burgerinitiatief dat al eerder gestart is voor de kernen en buitengebieden, die onder de gemeente Alkmaar vallen. De enkele Spijkerboor woningen die aan de zijde van ‘t Heerenhuis staan, kunnen meeliften als er voldoende belangstelling is in de Starnmeer, omdat de nieuwe kabel dan al vrijwel langs deze woningen loopt (op dit moment zijn voor dat deel nog onvoldoende aanmeldingen).
Trend is dat al meer informatie via het internet verloopt: telefoon, televisie, filmkanalen, foto’s, programma’s zowel van de overheid, als ziekenhuizen, scholen, werk enz.  Het huidige internet in het buitengebied is te traag voor veel van deze mogelijkheden en dit is een kans voor Spijkerboor om komende jaren aan te kunnen haken.
Het burgerinitiatief vanuit Alkmaar heeft tevens de bewoners van Spijkerboor aan Kanaaldijk en Oudelandsdijk getipt: bij voldoende interesse dit mogelijk ook iets is voor en door de bewoners te regelen. Er is al een inventarisatie gedaan bij de bewoners van Spijkerboor en op dit moment is er voldoende interesse. Daar willen we graag verder mee aan de slag. Theoretisch zijn we er als we allemaal een geul graven van 500 m, in de praktijk is het echter iets complexer.
We hebben te maken met meer partijen, de gemeente Wormerland, de bewoners, de landeigenaren, de kabelgravers en aansluitingen en abonnement verstrekkers en een overbruggingsfinanciering voor de aanleg van de kabel, die terug betaald word uit de opbrengsten.
Om de kans te behouden aan te haken bij het initiatief vanuit Alkmaar – dat is de optie die zich het snelste aandient – moeten we nog wat hobbels overbruggen. Iedereen moet geraadpleegd worden en de belangen gebundeld. Daarom leek het ons verstandig een belangengroep “glasvezel in Spijkerboor” op te richten. Mogelijk wordt dit later een stichting, maar dit moet allemaal nog worden uitgezocht. We hebben al enkele buurtbewoners die hierbij willen meehelpen, en wij houden u uiteraard op de hoogte.
Om deze blog te ontlasten zetten we nieuwe informatie voortaan op:Geen opmerkingen:

Een reactie posten