woensdag 22 april 2015

5 mei fietsen en wandelen

20e BevrijdingsBannetocht dinsdag 5 mei 2015
Onvoltooid bevrijd
De BevrijdingsBannetocht is een prachtige fiets/wandeltocht door alle kernen van de Gemeente Wormerland met een lengte van ± 26 km.
Inschrijven en starten:
van 9.00 tot 14.00 uur;
wandelaars van 9.00 tot 11.00 uur;
inschrijfgeld € 2,50 per persoon (jeugd tot en met 12 jaar gratis)Start/finish plaatsen Bannetocht:
Wormer Oostknollendam Spijkerboor Wijdewormer/Neck Jisp
IJsvereniging Nova Zembla, Dorpsstraat 214/A Dorpshuis
‘t Heerenhuis
Dorpshuis Wijdewormer
Dorpshuis De Lepelaar Website: www.bevrijdingsbannetocht.nl
Let op: alle start- en stempelplaatsen sluiten om 17.00 uur
Het deelnemen aan de bevrijdingsbannetocht is geheel voor eigen risico
van de deelnemer.
Organisatie: 5 mei comité Wormerland, inl. (075) 6424092


NADERE INFORMATIE BEVRIJDINGSBANNETOCHT WORMERLAND 2015

Wormer
Nova Zembla Hier kunt u zich inschrijven en is tevens een stempelpost.
Hier zal een expositie plaatsvinden van de strip van Wally van Hall, de bankier van het verzet tijdens de bezetting van Nederland. Hij zorgde o.a. voor geld voor de grote spoorwegstaking in 1944.
In de tenten die buiten bij Nova Zembla opgezet zijn kunt u luisteren om 10.00 uur naar Brassband  Eensgezindheid uit Wormer. Om 11 uur zal de Junior Brassband Ratatouille u gaan verrassen met hun muzikale kunsten. U kunt hiernaar luisteren onder het genot van een heerlijk kopje koffie of thee.
Vanaf 12 uur gaat het draaiorgel Het Buikie spelen, gezellig om  dan met elkaar een dansje te maken. Het is tenslotte feest.

De Kinderboerderij ’t Weidje in Wormer stempelpost
Hier is een groot kinderfeest in samenwerking met de Brede School.
Voor álle kinderen is er de mogelijkheid om  mee te doen om vogels te maken voor de grote  vrijheidsboom onder leiding van kunstenares José Conijn. José werkt met onder anderen kunststof afvalflessen en ander recycle materiaal en zij weet daar met de kinderen de mooiste creaties van te maken.
Voor materiaal wordt gezorgd en ieder kind kan gratis meedoen.
Om in de traditie van de boerderij te blijven is er een melkkoe aanwezig waar kinderen hun melkerskunsten op kunnen vertonen. En of het nog niet genoeg is…er is ook een koeienspringkussen aanwezig. En je krijgt ook nog een verrassing als je klaar bent met je vogel maken.

De Poelboerderij Wormer stempelpost 
Is ook natuurlijk dit jaar weer van de partij. Hier kunt u weer genieten van de prachtige flora en fauna van het Wormer- en Jisperveld. De waterspeelplaats met dammetjes en molenopstelling geeft een goede indruk van de waterhuishouding in ons waterrijk veengebied. Een bezoekje meer dan waard. 

In Oostknollendam
Het Dorpshuis
Hier staat ook dit jaar weer de traditionele kinderdraaimolen van ‘Nova Vita’ klaar om voor de kinderen gratis rondjes te draaien.
Binnen zal de film van Wally van Hall te zien zijn,  “de bankier van het verzet’’, waar uitleg wordt  gegeven hoe dit allemaal op een slimme wijze georganiseerd werd.

Deze film is ter beschikking gesteld door het verzetsmuseum Amsterdam.
De Stichting Historisch Oost Knollendam heeft kranten van 1940-1945 en gaat deze tentoonstellen.

Spijkerboor
Het Heerenhuis (uit 1787). Hier kunt u zich inschrijven, is tevens een stempelpost.
Binnen in ’t Heerenhuis is de stempelpost en kunt u genieten van het mooie interieur en natuurlijk de diverse heerlijke versnaperingen.  
Met de stempelkaart kunt u met het pontje over om een gratis bezoek te brengen aan fort Spijkerboor waar na de Tweede Wereldoorlog van 1946 tot 1947 een kamp was voor de politieke delinquenten.  Dit is het grootste fort van de stelling van Amsterdam en staat sinds 1996 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is vooral uniek door de nog aanwezige grote pantserkoepel met daarin twee 10,5 cm snelvuurkanonnen, destijds de krachtigste van Nederland.

Jispersluis stempelpost.
Aan de Kanaaldijk staat zoals ieder jaar weer een heerlijke traktatie in de vorm van een heerlijke Hollandse appel  op u te wachten.

Wijdewormer
Het Dorpshuis. Hier kunt u zich inschrijven en is tevens een stempelpost.
Vanaf 11 uur  is hier life accordeonmuziek van toen en nu, soms vergeten melodieën die weer tot leven komen. En natuurlijk ook hier staat de koffie klaar of iets anders(?!).
Vanaf 14 uur komt de bekende zanger Edwin Kroeze zijn muzikale kunsten vertonen met als verrassing een lokaal gastoptreden. Mis dit niet !

Jisp
De Lepelaar. Hier kunt u zich inschrijven en is tevens een stempelpost.
Uit het museum van Jisp worden op deze dag bijzondere voorwerpen tentoongesteld.

Ook wordt er een documentairefilm vertoond van de stichting Monumenten Spreken over o.a. verschillende oorlogsmonumenten van Wormerland.

Zanger en muzikant Henk Vasbinder zal voor de muzikale omlijsting zorgen; hij speelt vanaf 13 uur.

Voor iedere deelnemer is er weer onze traditionele herinnering !
Kijk ook op …. www.bevrijdingsbannetocht.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten