dinsdag 28 april 2015

ROMMELMARKT in WEST-GRAFTDIJK








48ste ROMMELMARKT  in WEST-GRAFTDIJK

zaterdag 9 mei 2015 van 9.30 – 13.00 uur

De jaarlijkse rommelmarkt van West-Graftdijk wordt gehouden op zaterdag 9 mei op het Graftdijkplein. De opbrengst is geheel ten bate van het onderhoud van de multifunctionele kerk in West-Graftdijk. Precies om 9.30 uur zal de markt worden geopend door onze dominee Niels Gillebaard  !

Vorig jaar hebben we voor het eerst de kleding en boeken IN de kerk verkocht. Dit bleek een doorslaand succes! Er is meer ruimte om alles te sorteren en uit te stallen, wat voor zowel de verkopers als voor de klanten erg plezierig is. Doordat de kleding en boeken naar binnen zijn verhuisd, was er meer ruimte op de ‘buitenmarkt’ voor de andere kramen, zoals: curiosa, schoenen en tassen,  speelgoed, diggel,  meubels, keukenattributen, de potten- & plantenhoek, elektra, bedden, tv-computers, platen en oude handel.

Natuurlijk draait onze Mr. Speaker Prins weer aan het Rad van Avontuur, zodat u voor een habbekrats mooie prijzen kunt winnen. Wilt u, na al dat struinen over de markt, even uitrusten en de inwendige mens verzorgen, dan kan dat in de koffietent met koffie/thee en zelfgemaakte cake of taart! Daarnaast is er ook de patatkraam waar onze patatbakkers(sters) voortreffelijke frietjes en kroketten produceren: een echte aanrader!

Zaterdag 9 mei:  Zegt het voort, zegt het voort !!



Oud papier

A.s. zaterdag 2 Mei staat de oud papier container weer op Spijkerboor. 


woensdag 22 april 2015

5 mei fietsen en wandelen

20e BevrijdingsBannetocht dinsdag 5 mei 2015
Onvoltooid bevrijd
De BevrijdingsBannetocht is een prachtige fiets/wandeltocht door alle kernen van de Gemeente Wormerland met een lengte van ± 26 km.
Inschrijven en starten:
van 9.00 tot 14.00 uur;
wandelaars van 9.00 tot 11.00 uur;
inschrijfgeld € 2,50 per persoon (jeugd tot en met 12 jaar gratis)



Start/finish plaatsen Bannetocht:
Wormer Oostknollendam Spijkerboor Wijdewormer/Neck Jisp
IJsvereniging Nova Zembla, Dorpsstraat 214/A Dorpshuis
‘t Heerenhuis
Dorpshuis Wijdewormer
Dorpshuis De Lepelaar Website: www.bevrijdingsbannetocht.nl
Let op: alle start- en stempelplaatsen sluiten om 17.00 uur
Het deelnemen aan de bevrijdingsbannetocht is geheel voor eigen risico
van de deelnemer.
Organisatie: 5 mei comité Wormerland, inl. (075) 6424092


NADERE INFORMATIE BEVRIJDINGSBANNETOCHT WORMERLAND 2015

Wormer
Nova Zembla Hier kunt u zich inschrijven en is tevens een stempelpost.
Hier zal een expositie plaatsvinden van de strip van Wally van Hall, de bankier van het verzet tijdens de bezetting van Nederland. Hij zorgde o.a. voor geld voor de grote spoorwegstaking in 1944.
In de tenten die buiten bij Nova Zembla opgezet zijn kunt u luisteren om 10.00 uur naar Brassband  Eensgezindheid uit Wormer. Om 11 uur zal de Junior Brassband Ratatouille u gaan verrassen met hun muzikale kunsten. U kunt hiernaar luisteren onder het genot van een heerlijk kopje koffie of thee.
Vanaf 12 uur gaat het draaiorgel Het Buikie spelen, gezellig om  dan met elkaar een dansje te maken. Het is tenslotte feest.

De Kinderboerderij ’t Weidje in Wormer stempelpost
Hier is een groot kinderfeest in samenwerking met de Brede School.
Voor álle kinderen is er de mogelijkheid om  mee te doen om vogels te maken voor de grote  vrijheidsboom onder leiding van kunstenares José Conijn. José werkt met onder anderen kunststof afvalflessen en ander recycle materiaal en zij weet daar met de kinderen de mooiste creaties van te maken.
Voor materiaal wordt gezorgd en ieder kind kan gratis meedoen.
Om in de traditie van de boerderij te blijven is er een melkkoe aanwezig waar kinderen hun melkerskunsten op kunnen vertonen. En of het nog niet genoeg is…er is ook een koeienspringkussen aanwezig. En je krijgt ook nog een verrassing als je klaar bent met je vogel maken.

De Poelboerderij Wormer stempelpost 
Is ook natuurlijk dit jaar weer van de partij. Hier kunt u weer genieten van de prachtige flora en fauna van het Wormer- en Jisperveld. De waterspeelplaats met dammetjes en molenopstelling geeft een goede indruk van de waterhuishouding in ons waterrijk veengebied. Een bezoekje meer dan waard. 

In Oostknollendam
Het Dorpshuis
Hier staat ook dit jaar weer de traditionele kinderdraaimolen van ‘Nova Vita’ klaar om voor de kinderen gratis rondjes te draaien.
Binnen zal de film van Wally van Hall te zien zijn,  “de bankier van het verzet’’, waar uitleg wordt  gegeven hoe dit allemaal op een slimme wijze georganiseerd werd.

Deze film is ter beschikking gesteld door het verzetsmuseum Amsterdam.
De Stichting Historisch Oost Knollendam heeft kranten van 1940-1945 en gaat deze tentoonstellen.

Spijkerboor
Het Heerenhuis (uit 1787). Hier kunt u zich inschrijven, is tevens een stempelpost.
Binnen in ’t Heerenhuis is de stempelpost en kunt u genieten van het mooie interieur en natuurlijk de diverse heerlijke versnaperingen.  
Met de stempelkaart kunt u met het pontje over om een gratis bezoek te brengen aan fort Spijkerboor waar na de Tweede Wereldoorlog van 1946 tot 1947 een kamp was voor de politieke delinquenten.  Dit is het grootste fort van de stelling van Amsterdam en staat sinds 1996 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is vooral uniek door de nog aanwezige grote pantserkoepel met daarin twee 10,5 cm snelvuurkanonnen, destijds de krachtigste van Nederland.

Jispersluis stempelpost.
Aan de Kanaaldijk staat zoals ieder jaar weer een heerlijke traktatie in de vorm van een heerlijke Hollandse appel  op u te wachten.

Wijdewormer
Het Dorpshuis. Hier kunt u zich inschrijven en is tevens een stempelpost.
Vanaf 11 uur  is hier life accordeonmuziek van toen en nu, soms vergeten melodieën die weer tot leven komen. En natuurlijk ook hier staat de koffie klaar of iets anders(?!).
Vanaf 14 uur komt de bekende zanger Edwin Kroeze zijn muzikale kunsten vertonen met als verrassing een lokaal gastoptreden. Mis dit niet !

Jisp
De Lepelaar. Hier kunt u zich inschrijven en is tevens een stempelpost.
Uit het museum van Jisp worden op deze dag bijzondere voorwerpen tentoongesteld.

Ook wordt er een documentairefilm vertoond van de stichting Monumenten Spreken over o.a. verschillende oorlogsmonumenten van Wormerland.

Zanger en muzikant Henk Vasbinder zal voor de muzikale omlijsting zorgen; hij speelt vanaf 13 uur.

Voor iedere deelnemer is er weer onze traditionele herinnering !
Kijk ook op …. www.bevrijdingsbannetocht.nl.

zondag 19 april 2015

Vergadering Spijkerboorder Gemeenschap

Aanstaande woensdag, 22 april is er weer een vergadering van de Spijkerboorder Gemeenschap, aanvang 20.00 uur bij de familie Uitentuis.
Op de agenda staan de volgende onderwerpen:
  • evaluatie winterprogramma;
  • voorjaar/zomerprogramma;
  • kern met pit;
  • 375 jarig bestaan van de Starnmeer
Tijdens het agendapunt kern met pit wordt er gesproken over de aanleg van een vissteiger en extra parkeerplaatsen in Spijkerboor.

Het is van belang dat het draagvlak hiervoor groot is, met name van de mensen waar
e.e.a. mogelijk zal worden gerealiseerd. Tijdens deze vergadering bent u uitgenodigd om Uw zegje te doen over de plannen.
De parkeerplaatsen zouden gerealiseerd kunnen worden haaks op de weg tussen
de brug en de steiger van Bart Leegwater en in de lengte van de weg verder
tot de uitrit van Piet Groen.
Verder langs het Noord-Hollands kanaal tot de opslag van Cor Leegwater. Er is nog
geopperd om dit met groenspoorplaten te doen.
Mocht U verhinderd zijn of om een andere reden niet aanwezig zijn, dan kunt U Uw mening over de plannen ook mailen naar het e-mail adres van de secretaris van de Spijkerboorder gemeenschap: aida20@hetnet.nl.
Het lijkt ons zinvol om Uw mening te kennen, zodat we kunnen beslissen of we
met de plannen richting gemeente en hoogheemraadschap kunnen, of dat ze
moeten worden aangepast dan wel geheel moeten worden ingetrokken.

Wij hopen van U te horen/lezen

groeten Dick Beets, secretaris S.G.


woensdag 8 april 2015

PORTRET STARNMEER


Maud Aarts en Dagobert Bergmans van de Buitenwerkplaats nodigen je uit om kennis te maken met de Starnmeerpolder Anno Nu. We laten je op deze dag het leven in de Starnmeer zien zoals we dat in beeld hebben gebracht met een team van kunstenaars en onderzoekers. Iedereen is van harte welkom het resultaat te komen bekijken en beleven van 12.00 tot 16.00

vanaf 12 : 00 portret presentaties
Dominique Panhuysen laat projecties van foto’s zien die zij gedurende een jaar nam op het boerenbedrijf van Siem Buis en zijn dochter Mieke. De foto’s zijn ook gebundeld in een boek.

In het koetshuis presenteert Joke Koelemeijer de orginele pentekeningen van boerderijen en dijkhuizen, herkenbaar en typerend voor deze polder. Haar kalenders zijn er te koop en je vind ook een kleurtafel voor de kinderen.

Beeldend kunstenaar Ida van der Lee leidt je rond langs een serie (bijna) levensgrootte plattegronden van boerderijen, getekend door z'n bewoners. Je komt in de plattegronden verhalen, herinneringen en anekdotes tegen, die samen het portret vormen van deze plekken.

Zit je met een vraag over de balans tussen woon- en werkomgeving? ‘Vraag het aan Barbara.’ Arbeids- en organisatiepsychologe Barbara Bouwman gaat hierover met je in gesprek. Aan de deur van haar keetje hangt een intekenlijst.

12 : 30 boerenfamiliebedrijf
Een gesprek aan de keukentafel georganiseerd door Vivian Evertse. Op de boerderij zijn bedrijf en familie een hechte combinatie…. maar tijden veranderen. Vivian heeft de boeren in Starnmeer gevraagd naar hun persoonlijke ervaringen rondom de bedrijfsopvolging en bespreekt haar bevindingen met Hans Marks (antropoloog), Nienke Wiersma (mediator) en Gladys Koenders (Vrouwen van Nu). Schuif aan om te luisteren en om mee te praten!

14 : 30 terugspeeltheater
Een voorstelling voor alle deelnemers en bezoekers. We nodigen iedereen in het publiek uit een herinnering aan of verhaal over de polder te vertellen. Dat wordt ter plekke in tekst, beweging en muziek vertaald naar theater. Acteurs van De Spijkerboorder Toneel Vereniging zijn klaargestoomd voor deze ultieme vorm van improvisatie door Wendela Kloosterman. Komt dat zien!

16 : 00 borrel

Dit project is door de Buitenwerkplaats geïnitieerd in het kader van het Landschap Laboratorium. Wij danken iedereen die er een bijdrage aan heeft geleverd en de inwoners van de Starnmeerpolder in het bijzonder. Het evenement is tot stand gekomen met financiële steun van de gemeente Graft de Rijp, een subsidie in het kader van de gemeentelijke herindeling ‘Samen bijdragen’ en een gift van de Rotaryclub Purmerend Polderland.

maandag 6 april 2015

Tochie WRMRLND 5-jaar !!!!




Op 11 april aanstaande gaat “Tochie WRMRLND” van start voor de 5e keer in de dorpen Wormer, Oost-Knollendam, Spijkerboor, Neck en Jisp. 

De grote kracht hierachter is het verbinden van de verschillende Dorpshuizen en haar bijzondere Cafe’s en is ooit begonnen met toenmalige beheerder Peter Korver van het Verenigingsgebouw Wormer en de oud-voorzitter Thijs Ris van Stichting Dorpshuis Oost-Knollendam. Wat zou het leuk zijn om een tochtje door ons dorp Wormerland te maken. Beide zijn tot op de dag van vandaag nog steeds direct betrokken bij de organisatie van deze dorpentocht. Deze veteranen hebben nu te kennen gegeven het stokje over te dragen aan de nieuwe generatie beheerders en of eigenaren van de verschillende uitbaters, waarvan het voormalige Verenigingsgebouw (nu Groos), Dorpshuis Oost-Knollendam, de Lepelaar Jisp, Dorpshuis Wijdewormer, ’t Moriaanshoofd, ’t Skip, ’t Wapen van Wormer vanaf het eerste uur betrokken zijn. Als snel volgde ’t Heerenhuis Spijkerboor en Naar Boven. De laatste is dit jaar vervangen door de Hofjes, die dus in een rijdende trein mogen opstappen. Nu weer negen locaties te bezoeken.

Het succes van deze organisatie is het “samen doen” ! 

Voor één dag per jaar zet iedereen van de verschillende huizen zich keihard in voor dit project, om het tot één groot succes te brengen. En draagt haar of zijn steentje bij in de voorbereidende gesprekken en delen met elkaar de benodigde informatie. Voor één dag per jaar kan men een verschillend speciaal biertje proeven tegen dezelfde prijs. De bierleveranciers hebben al die tijd ook hun bereidwilligheid getoond en maken natuurlijk gebruik van deze geboden kans. Van een bescheiden eerste tocht is het nu uitgegroeid tot een volwaardig evenement in Wormerland.
Mede doordat het gemeentebestuur hiervoor een vergunning heeft afgegeven, konden de organisatoren hun werk blijven doen. Als extra ondersteuning hadden ze al snel door, om een bus te laten rijden. De afstanden tussen de dorpen Oost-Knollendam, Spijkerboor en Neck zijn nogal fors als het wat minder weer is. Bij mooi weer stappen velen op de fiets, dat is natuurlijk het allerleukste en zie je de omgeving nog eens vanuit een ander perspectief. Het eerste jaar was er één bus, hierna besloot de organisatie al rap twee bussen in te zetten om de bezoekers voor de deur af te kunnen zetten.

Doordat het succes zo snel gegroeid is, kwamen er naast de drankjes ook hapjes bij in alle vormen en maten. Als het weer blijft meewerken is het zowel binnen als buiten een gezellige boel en dat moet vooral zo blijven. De organisatoren zien er alweer naar uit om haar gasten te mogen ontvangen, want de deelnemers ontvangen bij het volbrengen van de tocht een aardigheidje als dank. Wie had dat gedacht, dat een simpel idee zo uit kon groeien tot een prachtig evenement in Wormerland. De klacht was eigenlijk; “Waarom wordt er niets georganiseerd voor de oudere jongere binnen ons dorp” ? 
Nou, daar is toen echt naar geluisterd met als gevolg een schitterend Tochie WRMRLND !!

Nu op 11 april het 1e lustrum en naar de organisatoren te beluisteren, willen ze dit graag blijven voortzetten als het publiek zich ook prima blijkt te vermaken. Je moet het “samen doen”, dat is wellicht het toverwoord. De organisatoren zijn daartoe bereidt, want ze steken hier veel extra tijd en energie in naast hun gewone werkzaamheden. Als de gasten blijven komen, zal juist door hun bezoek aan de verschillende locaties deze dag weer tot één groot feest maken. Tochie WRMRLND hierdoor nog lang kunnen bestaan.